JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skypegrundare i hederskabinett

Niklas Zennström, Foto: Jakob LindqvistSkypegrundare i hederskabinett

Nyföretagarnavet Sup46 har fått sin andra hedersmedlem – Niklas Zennström, grundare av bland annat Skype, Kazaa och Joost.  Navet firar ettårsjubileum med 41 medlemmar i centrala Stockholm.
Niklas Zennström mottog priset inför de 500 gäster som samlats för att fira Sup46:s (Start-Up People of Sweden) ettårsjubileum igår. Den tidigare hedersmedlemmen är Daniel Ek, medgrundare av den kommersiella musikdistributionstjänsten Spotify.

En plats i Sup46:s hederskabinett får man om man ”genom sina handlingar och sin personlighet har gjort en exceptionell insats för den svenska startup-scenen”.

Niklas Zennström beskrivs av juryn som en person ”som visar en unik kombination av vision, intelligens, uthållighet och utförandeförmåga”. För juryn är han också en ”inspiration och en förebild för alla oss som tror att det omöjliga är möjligt, och att en person kan förändra världen.”

Niklas Zennström blev år 2000 känd – och ett hatobjekt i musikindustrin – som grundare av fildelningstjänsten Kazaa tillsammans med sin parhäst Janus Friis. De blev därmed tekniska föregångare inom det som kallas P2P-teknik – tjänster som implementeras direkt mellan två datorer över Internet istället för att ta en omväg via servrar. Också Internettelefonitjänsten Skype – ett hatobjekt i telekomindustrin – arbetar enligt samma princip.

Han är också en mästarentreprenör som bland annat lyckats sälja Skype två gånger. Först till Ebay för 20 miljarder kronor och senare till Microsoft för 60 miljarder.

En antal av dessa miljarder har hamnat i Niklas Zennströms ficka och en hel del av dagens IT-riskkapital kommer just från Internetpionjärer som han. Niklas Zennström ser det som en stor ära att få en plats i Sup46:s hederskabinett och han beskriver Sverige som ett fantastiskt land för start-ups – ”efter mitt namn kommer det att adderas många duktiga entreprenörer”.

Sup46 (Start-Up People of Sweden) är ett av Stockholms nyföretagarnätverk. Det är en adress på 2000 kvadratmeter – snart 2650 – där succésugna nyföretagare möter mentorer, finansiärer och varandra i en ungdomlig inramning – ”B2B är supercool” heter det i en inbjudan.

Hälften av medlemmarna gör affärer inom mobilmarknaden. En mobil-app är en typisk produkt. Övriga verkar inom webb, media och spel.

Medlemsbolagen – idag 41 stycken — har under året i snitt lyckats tigga ihop 3,2 miljoner kronor i kapital under sin tid på Sup46 samtidigt som de haft en snittillväxt på nära 70 procent. Navet har under året arrangerat 275 evenemang.

Bland medlemmarna finns det uppkopplade kodkonsultnätverket Codecoach, P2P-datalagret Degoo, gratis wifiappen Instabridge, trafiksituationsappen Mindconnect, självlärande systemövervakaren Unomaly, app-prototyptjänsten Weld och anti-Hitlerappen Peppypals.

Den största medlemmen är en metamedlem – gräsrotsfinansieringsmäklaren Fundedbyme.

Sup46 samarbetar med Sting, Vinnova, Almi Invest, Cisco, Bahnhof, Industrifonden, MTGx, Schibsted Growth, GP Bullhound, Creandum, Northzone, Stockholm Business Region, Punkt SE, AMF Fastigheter, Eniro, Jansson & Norin, SEB, Index Ventures och Lakestar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)