JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 22 september 2020 VECKA 39
Växjöföretaget JLT Mobile Computers, som utvecklar och tillverkar stryktåliga datorer, drar igång ett dotterbolag i USA. Det är delar av JLT:s tidigare återförsäljare på den amerikanska marknaden, DAP Technologies, som nu blir JLT Mobile Computers Inc.
I sju år har DAP Technologies sålt JLT:s fordonsdatorer under eget varumärke på den Nordamerikanska marknaden. Lokalt har företaget haft ensamrätt på de svenska datorerna.

– Det är den DAP-verksamhet som varit direkt involverad i att sälja våra produkter som vi nu tar över, förklarar Per Holmberg, vd på JLT Mobile Computers för Elektroniktidningen.

I ett slag dubblerar således JLT sin personalstyrka; till de 12 som idag jobbar i Växjö adderas nu 13 personer i Tempe, söder om Phoenix i Arizona.

Företaget räknar med att både resultat och omsättning ska påverkas positivt av förändringen.

– Det här är en otroligt viktig förändring. Vi har haft en stark tillväxt i USA på senare tid och idag står den amerikanska marknaden för nästa halva vår omsättning, säger Per Holmberg.

Det kan jämföras med fjolåret då JLT:s omsättning låg på nära 61 miljoner kronor där en tredjedel var från USA och resten från Europa.

Genom det nyetablerade säljkontoret får JLT möjlighet att knyta tajtare band med sina amerikanska kunder, som generellt är väldigt stora och köper betydligt högre volymer än kunderna i Europa.

– Nu får vi bättre kontroll på verksamheten där och kan ha en dialog med slutkunderna för att förstå deras krav på framtida produkter, hur våra produkter används, hur kvaliteten uppfattas och så vidare. Dessutom kan vi nu titta på en roadmap och prissättning som är mer baserad på global nivå. Vi kan vara lite smartare när vi syr ihop lösningar till kunder i USA.

En konsekvens av detta är att delar av det som tidigare gjorts lokalt hos DAP i USA i framtiden kan komma att göras i Sverige, i fabriken hos Flextronics. Därefter skeppas produkter färdiga för installation till stora kunder i USA direkt från JLT i Sverige.

– Köper man 100-tals datorer så påverkar det mycket om fästen, mjukvara och annat kundspecifikt installeras i samband med att produkterna byggs ihop och testas. Om allt är installerat på rätt sätt minimerar man tiden som kunden behöver för att färdigställa produkten, förklarar Per Holmberg, och han fortsätter:

–  Personligen tycker jag att det är väldigt positivt att vi har jobbat länge med gänget som vi nu tar över i USA och de är också oerhört positiva till detta. Eric Miller, som blir chef för verksamheten där, har varit säljansvarig tidigare och vi har jobbat ihop sedan jag började på JLT, så vi känner varandra väl.

Avtalet om övertagandet skrevs på i förra veckan, så rent formellt har verksamheten redan dragit igång.

Kostnaden för hela förändringen beräknas till runt 5 miljoner kronor.

–  Alla siffror är inte klara ännu, men vi räknar med att boka upp ett goodwillvärde på cirka 3 miljoner kronor. Det kan man säga är kostnaden för att ta över verksamheten. Sen har vi en uppstartskostnad på runt 2 miljoner kronor som är relaterad till igångsättningen; att få upp våra affärssystem, sätta upp bolag och extra resor, säger Per Holmberg.

Här kan du läsa mer om JLT i Sverige (länk).
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)