JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solel – en droppe i havet trots stark tillväxt

Solel – en droppe i havet trots stark tillväxt

Sverige installerar allt mer solel, enligt en färsk rapport från Energimyndigheten. Under 2013 installerades 19 Megawatt, vilket är mer än dubbelt upp mot året innan. Ändå står solelen enbart för 0,03 procent av Sveriges totala elkonsumtion.
– De senaste åren har vi sett att priset för solcellsmoduler har sjunkit. Mellan 2008 och 2012 gick priset ner hela 80 procent, säger Daniel Friberg på Energimyndigheten.

Det sjunkande priset på solceller står bakom de senaste årens kraftiga tillväxt på solcellsmarknaden globalt, men också i Sverige.

Räknar man med alla fristående system som sålts genom åren så låg den totala solcellskapaciteten i Sverige på 43,1 MW i slutet av 2013. Nära 45 procent av den kapaciteten installerades under  2013.

Samtidigt har det kraftiga prisraset på solceller har lett till att många tillverkare fått lägga ner sin verksamheten på senare tid.

– Det här kan komma att innebära en viss avmattning av tillväxttakten på marknaden, menar Daniel Friberg.

Mer om detta går att läsa i Energimyndighetens färska rapport ”Uppföljning av utvecklingen för investeringar i solenergi” som går att ladda ner här (länk).

Rapporten tar också upp försäljningen av solfångare i Sverige, som minskat varje år under de senaste tre åren, liksom olika stöd och subventioner.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus