JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB höjer spänningen igen

ABB höjer spänningen igen


Ludvikaenheten hos ABB har satt nytt rekord i att överföra likspänning med spänningsstyva strömriktare. Det är kraftlänken Skagerrak 4 mellan Norge och danska Jylland som nu når den rekordhöga nivån 500 kV.   
Med en spänningsnivå på hela 500 kV sätter Skagerrak 4 nytt världsrekord i HVDC-överföring med spänningsstyva strömriktare (Voltage Source Converters, VSC) – där halvledare omvandlar elkraft från högspänd växelström till likström och tillbaka igen.

Det är ABB:s enhet i Ludvika som ligger bakom VSC-tekniken som allt mer används för att överföra likspänning i kablar under mark och vatten för att exempelvis transportera förnybar energi från vindkraftsparker på land och till havs. Tekniken, utvecklad av ABB, kallas HVDC Light.

Idag finns fyra Skagerrak-länkar. Alla levererade av ABB, med början på 1970-talet.

Den nya HVDC Light-länken ska hjälpa till att balansera lasten mellan Norges vattenkraftsbaserade system och Danmarks vind- och värmekraftssystem. Den drivs dessutom bipolärt med överföringssystemet för Skagerrak 3 som är baserat på traditionell HVDC-teknik med Line Commutated Converter, (LCC). Det här är första gången som HVDC och HVDC Light sammankopplats på detta sätt.

Elnätet som Skagerrak 4 stärker ägs av norska Statnett och danska Energinet.dk
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)