JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 150 miljoner till norskt mobilobjektiv

150 miljoner till norskt mobilobjektiv

Industrifonden bidrar med 50 av de 150 miljoner kronor som det norska uppstartsbolaget Polight tar in i riskkapital. Investeringen skapar nya mobiljobb i Lund.
Polights objektiv har låg bygghöjd men är framför allt snabbare än dagens lösningar vilket öppnar för helt nya tillämpningar i mobiltelefoner, surfplattor och liknade produkter som kräver platta objektiv.

– Det behövs en hel del ny mjukvara för det här och den kunskapen finns i Sverige, säger Dan Ekelund på Industrifonden.

Det lutar därför åt att Polight öppnar ett kontor för mjukvaruutveckling i Lund eller möjligen Kista senare i år.

Polight har utvecklat ett mikromekaniskt objektiv som mer efterliknar ögas sätt att fokusera än ett traditionellt objektiv där linserna åker fram och tillbaka i ett rör. Polights objektiv ser ut som en hamburgare med ett tjock bröd i botten, en köttskiva i mitten och ett tunt bröd på toppen. Brödet är två plana glasskivor och hamburgaren en följsam polymer.

På den övre, tunna glasskivan finns ett piezoelektriskt skikt som när man applicerar en spänning får skivan att böjas varvid polymerskiktet följer med och fokus för objektivet ändras.

Objektivet kommer att tillverkas i en av ST Microelectronics mems-fabriker och målsättningen är att produktionen ska dra igång i slutet av året.

Förutom Industrifondens 50 miljoner kronor satsar de norska investmentbolagen Viking Venture och Alliance Venture, samt det statliga investeringssällskapet Investinor 100 miljoner kronor i bolagets nyemission.

Industrifondens investering är den första i ett hårdvarubolag på lång tid och ger ett ägande på 16 procent av bolaget.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)