JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arms egen 64-bitare inte fetast

Både Nvidia och Apple gör snabbare 64-bitars Armkärnor än Arm själva. Och de är tidigare ute. Tidningen Linley Wire sätter 64-bitars-mobil-cpuer under mikroskopet.
Brittiska Arm Holdings äger en familj instruktionsuppsättningar kallade Arm.

Arm har fått mycket stor spridning i mobiltelefoner och därefter i andra inbyggda system. Arm och ekosystemet kring Arm fortsätter att växa sig allt större.

64-bitarsversionen av Arm heter ARMv8.

Arm Holdings konstruerar dessutom cpu-kärnor som använder nämnda instruktionsuppsättning. Hittills har Arm släppt tre ARMv8-kärnor: Cortex-A53, Cortex-A57 och COrtex-A72.

Dessutom licenserar Arm rätten att tillverka egna ARM-processorer. Den rätten har bland andra Apple, Qualcomm och Nvidia köpt sig.
Det stora flertalet av mobilprocessormakare använder sig av cpu:er som de licensierar direkt från Armarkitekturens ägare – brittiska Arm Holdings.

Det är först nu som 64-bitarskärnor designade av Arm börjar dyka upp i telefoner i butikshyllan.

Arms kärnor heter Cortex-A53 – en liten strömsnål rackare, och Cortex-A57 – en stor sprinter.

Apple Iphone släppte sin första 64-bitarstelefon redan i slutet av 2013 – då lanserades Iphone5 med en Apple A7-processor. Den är en 64-bitare med en cpu som Apple utvecklat på egen hand under namnet Cyclone. I höstas släpptes Iphone7 med cpu-kärnan Cyclone+ i processorn A8.

Först därefter kom den första Androidtelefonen (Google HTC Nexus 9) med en  64-bitarskärna från Nvidia kallad Denver i en processor också från Nvidia kallad Tegra K1-64.

Techinsights och Linley Wire har nu köpt på sig några 64-bitarstelefoner – inte för att använda, utan för att slå sönder och lägga deras chip under mikroskop.

Även den större Arm Cortex-A57 visar sig vara mycket mindre än både Cyclone+ och Denver. 

Linley räknar på en normaliserad tillverkning på 20 nm för att verkligen räkna grindarna.

Och transistorerna sitter där de gör nytta – både Cyclone+ och Denver leverera mer prestanda per cpu.

Applekärnan är klockad i ynka 1,4–1,5 GHz för att snåla med batteriet. Denver spinner loss i hela 2,3 GHz. Lyckligtvis är Nexus 9 – som använder Denver – en 8,9-tummare med mycket yta att avleda värme, annars skulle du bränna tummen.

Qualcomm – om du undrar – tycks ha släppt sin ambition att bygga egna kärnor – man har ingen 64-bitare utan nöjer sig hittills med Arms – de ar funnits i provexemplar sedan i höstas.

En överraskning under mikroskopet är att Cortex-A53 är mycket större än väntat – dubbelt så stor som sin 32-bitars föregångare Cortex-A7.

Spännande är att Linley också plockar in Intels 64-bitars-cpu Silvermont i jämförelsen. Den har ungefär samma prestanda som A57, men drar fortfarande aningen mer ström. Därmed tror Linley att efterföljaren i 14 nm FinFET kommer att bli en farlig utmanare till A57.
 
Det kostar pengar att läsa hela rapporten från Linley Wire (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)