JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sprejen som avslöjar flussmedelsrester

Sprejen som avslöjar flussmedelsrester

Flussmedel används för att öka lödbarheten men kan leda till korrosion på kretskorten om man inte lyckas tvätta bort resterna som finns kvar efter lödprocessen. Hittills har det varit svårt att upptäcka flussmedelsrester men med en ny dansk spray ska det gå som en barnlek.
Ställ in flaskan i mikron, värm den och spruta på medlet på det misstänkta kretskortet. Inom två minuter är alla flussmedelsrester rödmarkerade. Sen är det bara att jämföra med en färgkarta för att bestämma hur höga halterna är och om korten kan användas eller behöver tvättas.

Medlet som sprutas på innehåller en pH-indikator som kan spåra sura rester och föroreningar. Metoden fungerar lika bra oberoende av rumstemperatur och luftfuktighet. Dessutom stelnar vätskan till en gel vilket gör att den kan markera även på ytor som inte är horisontella.

Det går att upptäcka rester ner till 1,0 µg/cm2 (NaCl-ekvivalent) vilket är lägre än gränsen på 1,56 µg/cm2 som finns i IPC-standarden TM-650.

Tekniken – som uppges vara billig – är utvecklad vid Danmarks tekniska universitet i Lyngby och kommersialiseras av avknoppningsbolaget EC-Rat.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)