JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KNC anställer 100 till bitcoingruvorna

Samtidigt som svenska KNC tar emot sin första 16 nm-asicar, planerar företaget nya datahallar och lovar hundra nya arbetstillfällen i Boden.
Miner bygger nya serverhallar i Boden. Tillsammans med de tidigare hallarna kommer de att använda 50 MW elektricitet till att driva de asicar som genererar den digitala valutan bitcoin.

KNC har upphandlat nya fastigheter kring sina befintliga hallar. Två nya tvåvåningshallar på 1700 kvadratmeter kommer att invigas i september.

Svenska asictillverkaren KNC tillverkar världens snabbaste datorer för processning av den digitala valutan bitcoin. En stor del av valutareserven för bitcoins byggs därmed upp i Boden.

Priset betalas i energi. Hallarna byggs nära huvudkraftledningarna genom staden och Bodens kommun gör förstärkningar i elnätet för att svara upp mot behoven av kraftöverföring.

Bodens kommunalråd Inge Andersson räknar dock med att det ska vara en lönsam investering med tanke på utlovade arbetstillfällen.

– Då har vi igen investeringen med råge, säger han till tidningen Infotech Umeå.

Ännu bättre vore det om Sverige sänkte elskatten, tycker Inge Andersson, som enligt honom är är avsevärt högre än hos våra nordiska grannar.

– Vi ser fram emot att svenska regeringen anpassar Sveriges skattenivåer till de andra nordiska ländernas nivåer, så att vi kan få konkurrera på lika villkor.

KNC planerar att bygga fler datahallar, men har inte bestämt ännu var de kommer att ligga – Island och Finland uppges vara alternativ.

Konkurrensen om att processa bitcoins är stenhård – den som hittar en bitcoin får behålla den, och sannolikheten är proportionell mot de beräkningsresurser man ställer till förfogande. För att kunna fortsätta ligga i topp har KNC de sista åren ständigt hängt på låset när TSMC lanserar ny processteknik.

Idag är det TSMC:s 16 nanometer 3D FinFET-nod som KNC är en av de första att ta i bruk.

– Vår utvecklingsgrupp står aldrig still, säger KNC:s vd Sam Cole.

– Vi har producerat fyra helt nya chips i rad under de två senaste åren och vi ser unga tecken på att den här utvecklingen håller på att sakta av.

Läs mer om KNC Miner i Elektroniktidningens arkiv (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)