JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska telenät måste driftsäkras

By Gregory Maxwell, via Wikimedia CommonsSvenska telenät måste driftsäkras

Backup vid strömavbrott och redundanta nät och hårdvara – Internet- och mobiloperatörer har fem år på sig att uppfylla nya driftsäkerhetskrav från svenska telemyndigheten PTS.
Post- och Telestyrelsen klubbar nya föreskrifter om driftsäkerhet i kommersiella nät och tjänster för Internet och telefoni.

Bestämmelserna gäller dig som tillhandahåller allmänna kommunikationsnät eller allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster.

Du måste kunna starta reservkraft vid strömavbrott och ha redundans i viktiga förbindelser och tillgångar.  Dessutom måste du skydda dig från allt från blixtnedslag och fukt till fysiska – och logiska – intrång.

Du måste dokumentera samtliga dina tillgångar och göra risk- och konsekvensanalyser. Allt ska följas upp årligen och vid behov, och din personal ska utbildas.

– De senaste årens störningar och avbrott visar att vi behöver skarpare krav för att uppfylla samhällets och konsumenternas behov av driftsäkra nät och tjänster, skriver PTS i ett pressmeddelande.

Samhället har blivit alltmer beroende av fungerande nät och tjänster. Så motiverar myndigheten de nya högre kraven.


Ladda hem föreskrifterna här (pdf)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)