JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strips vaktar dina dörrar och fönster


Den ser ut som en förvuxen glasspinne men tillsammans med en liten magnet håller den koll på att dina fönster och dörrar är stängda. Eller så kan den larma om frysen står öppen. Just nu söker Lundaföretaget Sensative lyckan på gräsrotsfinasieringssajten Indiegogo med sin långsmala sensor kallad Strips.
Du börjar med att registrera sensorn i ditt hemnät som ska vara av typen Z-Wave. Sen är det bara att klistra fast den långsmala ”plastbiten” mellan dörren eller fönstret och karmen. Den tillhörande magneten klistras mitt emot emot sensorn.

I smartmobilen kan du sedan se om dörren, fönstret, kylskåpet – eller var du nu placerat sensorn – är öppen eller stängd.

Och går gräsrotskampanjen bra kan sensorn komma att rapportera även temperaturen.

Varför satsar ni på gräsrotsfinansiering istället för att ta in riskkapital?

– Jag vet inte om jag ska säga det men vi är kaxiga nog att tro att vi kan klara det utan att plocka in kapital som ska vara med och påverka hur företaget ska utvecklas, säger Mats Pettersson som är vd på Sensative i Lund.

Han har ett förflutet på Ericsson och Sony Ericsson, och kom in i företaget för ungefär ett år sedan.

Allt började med ett projekt där de två grundarna Fredrik Westman och Anders Hedberg var med i en innovationstävling på Ideon. På tävlingen fanns också fönstertillverkaren Inwido som ville hitta teknik för att koppla upp sina fönster till nätet. Även om det inte blev någon vinst för Fredrik och Anders så föddes idéen om den glasspinneliknande och trådlösa magnetkontakten om skulle kunna monteras på befintliga fönster och dörrar, en klassisk eftermarknadsprodukt.

De magnetsensorer som används idag kräver antingen ledningsdragning eller så innehåller de ett stort batteri vilket i båda fallen gör dem förhållandevis stora.

Målet för Sensative var att göra den nya sensorn tillräcklig smal för att rymmas i spalten som finns mellan dörren/fönstret och karmen. Dessutom skulle batteriet räcka i tio år. Och allt skulle byggs med vanliga, kapslade komponenter.

Tjockleken är 3 mm och längden 195 mm varav batteriet upptar 120 mm.

 
Klicka för större bild!
Mönsterkortet är supertunt, bara 0,3 mm, och de högsta komponenterna stannar på 1,8 mm. Till det kommer ett lock av plast, medan mönsterkortet utgör den undre delen av kapslingen.

Batteriet kommer från Kina och är av samma typ som används i smartkort, det är anpassat för att passa i den långsmala sensorn. Energiinnehållet är tillräckligt stort för att räcka i tio år. Dessutom är självurladdningen låg, bara 1 procent per år. Och det är ingen risk att användaren glömmer byta batteri – när det börjar bli dags hör pinnen av sig.

Förutom magnetsensorn finns det redan en temperatursensor i Strip. Men för att den ska bli användbar krävs lite mer arbete i form av programmering. Samtidigt öppnar funktionen helt nya användningsområden i och med att Strip är hermetiskt kapslad.

– Man kan använda den som utomhustermometer.

Företaget har tankar på att addera andra sensorer för exempelvis fukt och vibrationer. Sensorn skulle i det senare fallet kunna placeras på ett föremål som om det flyttas utlöser larmet. Som fuktsensor kan Strip exempelvis placeras under diskmaskinen och varna för läckage.

Kommunikationen sker med Z-Wave, en hemautomationsstandard som ännu inte är särskilt vanlig i Europa.

– Den är stor i USA och kommer starkt i Europa.

Kommunikationskretsen är utvecklad av danska Sigma som också testar att de produkter som använder kretsarna fungerar med andra Z-Waveprodukter.

Applikationen ligger i en egen processor för att håll nere energiförbrukningen.

– Det ger oss en produkt som är tre gånger snålare.

Av samma orsak har Sensative skippat vanligt wlan, det vill säga 802.11. Tekniken drar helt enkelt så mycket ström att en batteritid på tio år är omöjlig.

Z-Wave stödjer så kallad meshfunktion men funktionen saknas i Strips. Det skulle dra för mycket ström. Meshfunktionen hittar man istället i vägguttag, strömbrytare och andra produkter som inte har några batteribegränsningar.

Även om Sensative kör en finansieringskampanj på Indiegogo så är tanken inte att sälja till slutkunder utan att bli en underleverantör till företag som levererar hemautomation i olika former.

För kampanjen på Indiegogo har man därför lierat sig med ett annat svensk bolag, WeBeHome, kring routern och appen som gör att köparna kan se sensorerna i sina smartmobiler.

Tillverkningen av sensorn kommer att ske i Polen.

– Vi har hittat en jättetrevlig liten familjeägd fabrik som hållit på med produktion i 25 år. De har i prinip alltid varit lönsamma och vi kan växa med dem. Dessutom kostar det inte mer än 300 kronor att ta färjan till Polen.

Här är kampanjen på Indiegogo (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)