JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 31 mars 2020 VECKA 14
Om fyra år kan tullavgifterna på 201 olika elektronikprodukter inklusive vissa moderna halvledarkomponenter vara avskaffade. Det står klart sedan världshandelsorganisationen WTO vid ett möte den 24 juli i Genève beslutat att utvidga frihandelsavtalet för IT-produkter.
Redan 1996 bestämde WTO att IT-produkter som datorer, telekommunikationsutrustning, halvledarkomponenter, utrustning för att tillverka halvledare och vetenskapliga instrument inte fick beläggas med speciella importtullar.

År 2012 insåg organisationen att det fanns en rad nya kategorier inom IT-området som inte omfattades av det ursprungliga avtalet – som hittills skrivits på av 81 länder – varför förhandlingar om att utvidga avtalet startade.

Nu adderas produkter som satellitnavigatorer, medicinteknisk utrustning baserad på magnetresonans och ultraljud, pekskärmar och halvledarkomponenter i form av moduler. Den globala handeln med dessa varor uppskattas vara värd 1300 miljarder dollar årligen. Tanken med överenskommelsen är att öka konkurrensen och på så sätt få fart på tillväxten i WTO:s 161 medlemsländer.

Idag beskattas exempelvis videokameror me 14 procent och hörlurar med 2 procenbt vid import till EU.

Men innan förslaget blir verklighet ska på remiss till medlemsländerna. Ett beslut av WTO förväntas komma om ungefär ett år och sedan är tanken att ha en övergångsperiod på tre år för att industrin ska kunna anpassa sig till de nya spelreglerna.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)