JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt frihandelsavtal ger billigare elektronik

Om fyra år kan tullavgifterna på 201 olika elektronikprodukter inklusive vissa moderna halvledarkomponenter vara avskaffade. Det står klart sedan världshandelsorganisationen WTO vid ett möte den 24 juli i Genève beslutat att utvidga frihandelsavtalet för IT-produkter.
Redan 1996 bestämde WTO att IT-produkter som datorer, telekommunikationsutrustning, halvledarkomponenter, utrustning för att tillverka halvledare och vetenskapliga instrument inte fick beläggas med speciella importtullar.

År 2012 insåg organisationen att det fanns en rad nya kategorier inom IT-området som inte omfattades av det ursprungliga avtalet – som hittills skrivits på av 81 länder – varför förhandlingar om att utvidga avtalet startade.

Nu adderas produkter som satellitnavigatorer, medicinteknisk utrustning baserad på magnetresonans och ultraljud, pekskärmar och halvledarkomponenter i form av moduler. Den globala handeln med dessa varor uppskattas vara värd 1300 miljarder dollar årligen. Tanken med överenskommelsen är att öka konkurrensen och på så sätt få fart på tillväxten i WTO:s 161 medlemsländer.

Idag beskattas exempelvis videokameror me 14 procent och hörlurar med 2 procenbt vid import till EU.

Men innan förslaget blir verklighet ska på remiss till medlemsländerna. Ett beslut av WTO förväntas komma om ungefär ett år och sedan är tanken att ha en övergångsperiod på tre år för att industrin ska kunna anpassa sig till de nya spelreglerna.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)