JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Den japanska fordonstillverkaren Toyota avslöjar en stenhård satsning på forskning och utveckling av intelligenta fordon och robotar som underlättar människors vardag. Under den närmaste femårsperioden investerar företaget 50 miljoner dollar på att bygga upp forskning på Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Stanford University.
– Initialt fokuserar vi på accelerationen av intelligent fordonsteknik. Det omedelbara målet att eliminera trafikolyckor och det långsiktiga målet att bidra till att förbättra livskvaliteten genom ökad rörlighet och robotik, säger Kiyotaka Ise ansvarig på Toyota i ett pressmeddelande.

Satsningen innebär att Toyota etablerar forskningscenter på både MIT och Stanford – all forskning kommer dock att ske i nära samarbete mellan de tre.

På MIT ska forskningen fokusera på utveckling av avancerade arkitekturer som bland annat gör att bilar uppfattar situationer och navigera sin omgivning på ett säkrare sätt. På Stanford kommer universitetets expertis inom datorseende, maskininlärning, storskalig dataanalys väl till pass när man här ska utveckla avancerade intelligenta system som känner igen, förstår och agerar i komplexa trafikmiljöer.

Men även om forskningen initialt siktar på att utveckla intelligenta fordon, så är det också tänkt att tekniken på sikt ska användas för att utveckla livsförbättrande robotar som kan möta de utmaningar som allt större tätorter och en åldrande befolkning innebär.

Dr. Gill Pratt, tidigare programchef på den amerikanska försvarsorganisationen Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency) och ledare för organisationens tävling Robotics Challenge, har anslutit sig till Toyota för att leda denna forskning mot intelligenta fordon och robotik.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)