JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mjukvara och tjänster ska få Keysight att växa

Mjukvara och tjänster ska få Keysight att växa

Basen för test- och mätjätten Keysight kommer alltid att vara hårdvara vare sig det handlar om bänkinstrument, kort eller handhållna modeller men den stora tillväxtpotentialen finns inom mjukvara och tjänster. Budskapet kommer från Keysight som nyligen firat ettårsdagen som självständigt bolag.
– Agilent var i grunden ett hårdvaruföretag men hårdvara har en begränsad marknad. Som Keysight har vi tagit ett avgörande steg mot att bli ett mjukvarucentrerat företag. Få vet nog att vi redan idag är det största test- och mätföretaget vad gäller mjukvara, säger Chris Rennie på Keysight.

Exakt hur stor del av försäljningen som kommer från mjukvara kan han inte berätta. Av bokslutet framgår dock att knappt 13 procent kommer från tjänster som reparationer, kalibrering och service. Keysight har alltid servat och kalibrerat de egna instrument men numera vill företaget också ta hand om andra fabrikat.

Ambitionen sträcker sig lång utanför kalibrering och service. Det handlar om att ta ett  helhetsansvar åt större kunder där även tjänster som att hantera instrumentpooler eller avgöra vad som behöver köpas in eller vad som kan hyras ingår. Helst hela instrumentens livscykel.

För att snabbt komma igång har företaget köpt Electro Services i Storbritannien och ett liknande företag i USA. Planen är att expandera till fler länder i Europa.

Även inom mjukvaruområdet har Keysight rivstartat expansionen genom att köpa brittiska Anite  vilket adderar kunnande inom radiotest men på ett högre plan än vad som funnits i huset.

– Det gör att vi kan erbjuda en komplett testlösning till exempelvis chiputecklare. Det innebär inte att vi kommer att släppa ledartröjan på hårdvara, det är plattformen för mjukvaran och vi investerar stort i den. Kom också ihåg att vi är det enda företaget med egen halvledarfab, säger Chris Rennie.

Keysight har under hösten lanserat elva nya PXIe-kort för rf-tillämpningar som man för bara något år sedan trodde var omöjligt att få in i den begränsade volymen som står till buds. Det gäller bland annat en vektorsignalanalysator som går upp till 50 GHz och den första vektorsignaltransceivern på 6 GHz.

– Vi har också tagit fram ett antal modulära referenslösningar som ska göra det enklare för kunderna att komma igång.

Ett nytt PXI-system är lite som ett oskrivet blad och det tar tid innan man får ut de första mätvärdena. Många av referenslösningarna ligger inom rf-området där Keysight traditionellt är starkt. Det är tillämpningar som flerkanalig LTE-A, övervakning av satellitkommunikation och flerkanalig antennkalibrering.

PXI-korten har i många fall samma prestanda som bänkinstrumenten men kommer för den saken skull inte att ersätta dessa. Det handlar istället om att ge kunderna ett val beroende på tillämpningen, det vill säga om man är i utvecklingslabbet, i fält eller ska testa i produktionen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)