JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Åstön i förnybart pilottest

Åstön i förnybart pilottest

Ett helt självförsörjande energisystem byggt av solceller, små vindkraftverk, kraftiga batterier, en reservgenerator som drivs med förnybart bränsle och mycket avancerad styr- och reglerteknik. Så vill Åstön i Timrå kommun trygga sitt framtida energibehov.

– Det är första gången i Sverige som ett lokalt helt självförsörjande elsystem byggs och ett viktigt steg mot ett hållbart samhälle, säger Jonas Abrahamsson, koncernchef på E.on Sveriges.

Tanken är att testa en energilösning som är 100 procent självförsörjande och som ska förse de drygt 200 personerna som bor på Åstön med el. Bakom testet står E.on, som utvärderat olika platser inför valet av Åstön.

Närmast hoppas man få klart med alla tillstånd som krävs för en utbyggnad som denna. Likaså ska testpatrullen utvärdera var vindkraftverken bör placeras samt arbeta för att hitta bästa lösningar för solceller, energieffektivitet och flexibilitet.

Om allt går i lås ska anläggningen vara i drift om ett år.

– Jag tror att vi kommer att se denna typ av lokala energisystem baserade på lokala och förnybara källor inom en 15-årsperiod. Därför är detta test viktigt även utifrån vårt arbete inom Energikommissionen, säger Ingemar Nilsson, riksdagsledamot från Västernorrland.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)