JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei världstrea på smartmobiler

Huawei har seglat upp som världens tredje största tillverkare av smartmobiler, efter Samsung och Apple, med en tillväxt på hela 49 procent under fjolåret. Därmed gick företaget om den inhemska rivalen Lenovo, hävdar det kinesiska analysföretaget TrendForce.

I förra veckan rapporterade Huawei att företaget skeppat 108 miljoner smartmobiler under 2015. Det innebär enligt TrendForce att företaget stod för 8,4 procent av alla smartmobiler som såldes under året. Det ger en tredjeplats efter marknadsledaren Samsung, med 24,8 procent och tvåan Apple med 17,4 procent, hävdar analysföretaget.

Den starka framfarten innebär att Huawei passerat Lenovo och dragit ifrån sin andra kineskonkurrent Xiaomi som tidigare prognostiserat en försäljning på mellan 80-100 miljoner smartmobiler under året, men som hamnade strax över 70 miljoner. Xiaomi påstås främst ha misslyckats utanför Kinas gränser på grund av bristande immateriella rättigheter. Bland annat har flera av företagets mobiler förbjudits i Indien.

Även Samsung tappade fart i fjol, då företagets marknadsandel föll från 28 procent (2014) till 24,8 procent.
 
Blickar man framåt så spår TrendForce att kinesiska tillverkare av smartmobiler kommer att öka sin totala marknadsandel från drygt 40 procent förra året till cirka 45 procent under 2016. Det gör dem i så fall större än Samsung och Apple tillsammans.

– Detta innebär att nästan en av två smartmobiler som säljs av de tio största tillverkarna i år kommer från ett kinesiskt varumärke. Därmed står de stora internationella leverantörerna inför en tuff marknadssituation, säger Arvil Wu, analytiker på TrendForce i ett pressmeddelande.


 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)