JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokias nya basstation redo för 5G


Den finska telekomjätten Nokia passade på att lansera en ny generation basstationer på Mobile World Congress i Barcelona som klarar allt från GSM till den kommande 5G-standarden. Airscale, som ersätter Flexi, har mer av både bearbetning och styrning i molnet.

– Det här är den första demonstrationen av hur 5G kommer att fungera i praktiken och tar ett steg bortanför tidigare experimentsystem. Vi visar 5G live i vår kommersiella radioaccessprodukt Airscale vilket är ett signifikant steg framåt eftersom det visar att 5G inte längre är en avlägsen vision. Nu kan operatörerna investera med vetskapen att mobilnätsprodukterna klarar både existerande standarder och 5G när den väl är standardiserad, säger Nokia teknikchef Hossein Moiin i ett pressmeddelande.

Airscale klarar 2G, 3G, TDD-LTE, FDD-LTE, LTE Advanced och den kommande LTE Advanced Pro. Radiodelen som kallas Airscale Base Station är separerad från basbandsdelen kallad Airscale Cloud Base Station Server med fiber. Digitaldelarna ligger i vad som kan beskrivas som molnet även om hårdvaran är dedicerad för telekomuppgifter och säljs som Nokia Airframe IT hardware.

Radiodelen klarar 8x8 mimo och den optimerade strukturen i dataramarna gör att fördröjningarna hamnar strax under 1 ms.

I radiofamiljen finns en känslig mottagare för millimetervågsområdet som klarar 64QAM med 2x2 mimo vilket räcker till en datatakt på flera Gigabit/s.

Dessutom stödjer Airscale lobformning och lobstyrning.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)