JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google kan stämmas på 77 miljarder kronor

Genom att använda Oracles programspråk Java har Google tjänat 73 miljarder kronor och Oracle har förlorat fyra miljarder. En expert rekommenderar Oracle att stämma Google på denna nätta summa.

Det är ungefär tio gånger mer än Oracle krävde när tvisten inleddes för sex år sedan. Orsaken är att tiden gått och Google publicerat fler versioner av Android och dessutom hunnit tjäna mer pengar.

Oracle vill ha skadestånd från Google för den senares användning av Java i operativsystemet Android. Oracle har under de senaste sex åren stämt Google både med hänvisning till patent och till upphovsrätt, hittills utan framgång.

Det som fortsätter nu är upphovsrättstvisten. Domaren William Alsup körde sommaren 2012 över en jury som fällde Google. Han hänvisade till att de 37 omtvistade källkodsdeklarationerna inte kunde skyddas av upphovsrätt överhuvudtaget. Två år senare blev William Alsup tillrättavisad på den punkten av högre rätt.

Google byter nu strategi och kommer att hävda att användningen innebar skäligt bruk och därmed inte var ett upphovsrättsbrott. Juryn avstod för fyra år sedan från att meddela sin uppfattning i frågan.

Ett av dokumenten som publicerats är ett utlånade från Oracles expert, James Malackowski som räknat ut att skadeståndsanspråken på Google borde uppgå till 9,3 miljarder dollar.

Det mesta av dessa pengar är vad Google själv tjänat på sina eventuellt otillåtna Javaanvändning. Resten är en uppskattning av vad Oracle kunde ha tjänat på att själv licensiera Java till telefontillverkare.

Google vill inte att expertutlåtandet ska få presenteras för rätten överhuvudtaget. James Malackowski har enligt Google räknat på det totala värdet av Android, vilket enligt Google är orimligt med tanke på att  de omtvistade deklarationerna bara utgör en bråkdel av den totala programkoden.

Tvisten öppnar den nionde maj i San Francisco och väntas bjuda på stjärnor som Googles vd Eric Schmidt och Oracles vd Larry Ellison i vittnesbåsen.

Googles moderbolag Alphabet gjorde 40 miljarder kronor i vinst under senaste kvartalet.

KÄLLA: Computer World, Elektroniktidningen

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)