JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kalifornien satsar på energilager

Kalifornien klubbar fyra lagar för att driva fram en utveckling mot energilagring, både privat och kommersiell.

Kalifornien har redan ett stödprogram för elektricitets-prosumenter – hushålls som producerar sin egen el. Programmet heter SGIP (Self Generation Incentive Program) och får nu ytterligare ett anslag på 249 miljoner dollar. Tre fjärdedelar av SGIP:s aktuella budget går därmed till energilagring.

Nästa lag innebär att Kaliforniens tre stora investerarägda elbolag beordras att investera i ytterligare 500 MW energilager utöver redan beordrade 1325 MW. Allt ska vara utbyggt år 2020.

För det tredje instiftar Kalifornien en medlarfunktion för eventuella  tvister mellan elbolag och kunder med batterilager.

Till sist förbereder Kalifornen sig för att börja utreda olika typer av energilagers potential när det gäller att få in förnybar energi i elnäten.

Intresset för batterilager kommer sig bland annat av att leveranssäkerhet på sistone blivit en viktig faktor i Kaliforniens energipolitik, efter en omfattande läcka oktober 2015 i ett energilager av naturgas i Aliso Canyon. 

Kaliforniens målsättning är att år 2030 få hälften av sin energi från förnybara energikällor. Batterilager tros komma att spela en viktig roll.

I fredags beslutade Sveriges regering om investeringsstöd till svenska hushåll som köper batterilager till sin solel. Tyskland har ett omfattande stödprogram sedan 2013.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)