JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 7 juli 2020 VECKA 28

27 miljoner kronor – så mycket satsas nu på att reda ut hur elvägsteknik ska kunna ta steget från dagens testverksamhet till storskalig drift. Arbetet ska ske inom det färska projektet ”Forsknings- och innovationsplattform för elvägar”.

Tanken är att det nya forskningsprojektet ska förse inblandade parter med kunskap om förutsättningar, villkor och effekter av elvägar – kunskap som krävs för ta dagens svenska elvägsdemonstratorer vidare ut på allmän väg.

Projektet ”Forsknings- och innovationsplattform för elvägar” leds och koordineras av Viktoria Swedish ICT. Chalmers, KTH, Trafikverket, Transportøkonomisk institutt, VTI och Viktoria Swedish ICT kommer att stå för forskning och utredningar. Fortum, Profu, Scania, Vattenfall och AB Volvo är deltagande industriparter. Airport City Stockholm, Region Gävleborg och Regionförbundet i Kalmar län deltar med intresse för framtida implementationer.

Projektet ska ske i nära samarbete med de elvägsdemonstrationer som pågår i Sverige. Idag pågår bland annat en teknikdemonstration på allmän väg längs E16 vid Sandviken, likaså förbereds en mellan Arlanda flygplats och Rosersbergs logistikområde. Inom projektet ska även ett internationellt samarbete etableras, för att starta dialog kring framtida standarder och regelverk.

– Rätt affärsförutsättningar måste etableras för att göra elektriska vägsystem vanligt förekommande. Det här samarbetet ger oss en bra grund att göra det, säger Claes Erixon, ansvarig för forskning och utveckling på Scania, i ett pressmeddelande.

Totalt satsas 27 miljoner kronor i projektet fram till 2019. 19 miljoner kronor kommer från Fordonsstrategisk Forskning och Innovation (FFI) och Trafikverket, medan industrin står för 8 miljoner kronor.

 


 


 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)