JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Regeringens svar på Ericssons sparpaket

Borås och Kumla drabbas särskilt hårt när Ericsson idag presenterade ett sparpaket som gör 3000 anställda i Sverige överflödiga. Med anledning av beslutet har regeringen utsett Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger till samordnare av statliga insatser för att hjälpa de som varslas.

Ericssonfabriken i Borås har cirka 800 anställda och den i Kumla runt 400. Exakt hur många som ska sägas upp på respektive ort är inte klart men sammanlagt handlar det om 1000 personer som idag arbetar med produktion.

I Borås tillverkar Ericsson mikrovågslänkar för att koppla upp basstationer medan fabriken i Kumla gör Ericssonprototyper och initiala serier för nya mobilnätsprodukter, inklusive basstationer och de radiopuckar som förbättrar mobiltäckningen inomhus.

– Jag har tillfrågat Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger och de har tackat ja till att agera som regeringens samordnare då Ericsson nu genomför sitt sparpaket. Jag uppskattar deras hjälp i denna svåra situation, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Anitra Steen samordnade Södertälje kommuns insatser i samband med Astra Zenecas nedläggning av sin forskningsverksamhet. Tidigare har hon bland annat varit vd för Systembolaget, generaldirektör på Riksskatteverket, statssekreterare på Finansdepartementet, generaldirektör på Verket för Högskoleservice och statssekreterare på Utbildningsdepartementet.

Sylvia Schwaag Serger arbetar i Vinnovas ledning som ansvarig för internationell strategi. Hon disputerad i ekonomisk historia på LSE (London School of Economics). Sylvia har även 20 års erfarenhet av innovationspolitik och har tidigare varit anlitad som expert av OECD, EU Kommissionen och Världsbanken.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus