JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klart: Qualcomm köper NXP

Efter en månad av rykten bliv det idag officiellt att Qualcomm lagt ett bud på NXP värt 47 miljarder dollar. NXP:s styrelse rekommenderar budet som är det största någonsin inom halvledarvärlden.

Softabanks bud på Arm i somras på cirka 32 miljarder dollar och Avagos köp av Broadcom för 37 miljarder dollar i fjol slås nu av Qualcomm som lägger 39 miljarder dollar på att köpa NXP. Dessutom tar företaget över NXP:s skulder på 8 miljarder dollar.

Det San Diegobaserade företaget som skördat stora framgångar på mobilkretsar breddar därmed verksamheten till betydligt fler områden inklusive fordon, IoT, säkerhet och NFC. Det sammanslagna företaget får en omsättning på cirka 30 miljarder dollar varav NXP står för drygt 6 miljarder.

Affären kommer att ta uppemot ett år innan alla godkännanden från olika myndigheter är på plats liksom ett godkännande från aktieägarna.

NXP har cirka 45 000 anställda medan Qualcomm har mer än 33 000 stycken. En hel del av dessa kommer att få lämna, Qualcomm räknar med att årligen spara 500 miljoner i synergieffekter.

Tilläggas kan att NXP fortfarande inte har integrerat Freescale som köptes så sent som i december förra året.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)