JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinesisk medicinteknik kan få IEC-standard

Om du vill bränna huden med örter för att behandla din reumatism eller cancer, kan du snart göra det med hjälp av IEC-standardiserad medicinteknik. I alla fall om IEC röstar igenom ett förslag om att standardisera apparatur som används för traditionell kinesisk medicin.

IEC föreslår sex standarder för i tur och ordning örtbränning, behandling med förångade vätskor, bukundersökning, hudresistansmätning, infrarödbehandling och datoriserad bildanalys av tungan.
 
Standarder från IEC inom det medicintekniska området har hittills gällt konventionell medicinteknik, till exempel för EKG eller dialys. Någonting liknande en standard för vad IEC kallar ”traditionell kinesisk medicin” finns inte sedan tidigare.

Standarderna kan komma att ta upp exempelvis skydd mot övertemperatur och elchock. Det som behandlas är apparatens direkt fysiska påverkan på patienten, inte behandlingens medicinska effektivitet. 

En produkt defineras som medicinteknisk utrustning om tillverkaren avser att den ska användas medicintekniskt. 

Förslagen kan beställas från SEK Svensk Elstandard, som är den svenska medlemmen i IEC, som är en internationell organisation för standardisering inom el och elektronik.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)