JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inifineon klår Mats Valk på Rubiks kub

ELECTRONICA I måndags jublade holländaren Mats Valk över sitt nya världsrekod på 4,74 sekunder för att lösa Rubiks kub. Men dagen efter besegrades han av Infineons maskin på mässan Electronica. Den behövde bara 0,637 sekunder.

Sub1 reloaded heter maskinen som står i Infineons monter på Electronica och visar upp sina färdigheter. 

Rubiks kub består av 54 kvadrater i sex färger och uppgiften är att vrida sidorna tills kubens sidor är enfärgade, från en av 43 triljoner möjliga ursprungslägen. 

Enligt Inifineon ställer lösandet av Rubiks kub höga realtidskrav på chipet som styr motorn. Det är förstås ett Infineonchips – en 200 MHz Aurix med en 32-bitars Tricore-cpu.

Aurix används normalt i förarassistanssystem för att exempelvis automatbromsa en bil med kort reaktionstid.

Sub1 reloaded är konstruerad av Albert Beer som valde att optimera den med avseende på lösningstiden snarare än att minimera antalet drag, vilket betyder att den ibland gör fler än de 20 drag som annars alltid ska vara tillräckliga för att lösa Rubiks kub.

Utöver Aurixchip och sex motorer innehåller maskinen kameror, strömbrytare och kraftkomponenter.

Mats Valk är 20 år och är inte bara kubmästare utan även upphovsman till algoritmer som används för att lösa Rubiks kub. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)