JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 april 2020 VECKA 15

Det tyska industrikonglomeratet Siemens bjuder 37,25 dollar per aktie för EDA-företaget Mentor Graphics. Styrelsen och huvudägarna tillstyrker budet.

Det var för en månad sedan som ryktet att Mentor var till salu dök upp (länk). Företaget hade återigen hamnat under press sedan hedgefonden Elliott Management köpt en post på 8,1 procent av bolaget och deklarerat att det var undervärderat. Olika alternativ ska ha utvärderats för det börsnoterade bolaget som bland annat har EDA-verktyg för halvladrakonstruktion, verktyg för inbyggda system, fordonsmjukvara  och mjukvara för fabriksoptimering.

Bland tänkbara spekulanter som figurerat fanns industriella köpare som Dassault och Siemens, men också riskkapitalbolag.

Nu har Siemens lagt ett bud som ligger 21 procent över stängningskursen i fredags, och som värderar bolaget till 4,5 miljarder dollar. Siemens motiverar budet med att företaget vill växa inom mjukvaruområdet där företaget har ytterst liten verksamhet.

Det är inte första gången som Mentor sätts under press men hittills har företagets vd Wally Rhines alltid lyckats avvärja attackerna inklusive uppköpsförsöket av värste konkurrenten Cadence år 2008 eller Carl Icahns intåg 2011. Även han såg potentialen men lyckades aldrig driva igenom någon affär.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)