JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I år räddar inbyggnadspriserna liv

En teknik för att varna trafikanterna så att ambulansen kommer fram och en teknik för att öva hävning av plötsliga hjärtstillestånd. Det är de inbyggda system som vinner Embedded Award i år. Priserna delades ut igår på första dagen av den inbyggnadskonferens som just nu pågår i Kista utanför Stockholm.

Hjärträddningsundervisningsverktyget har utvecklats av  Prevas – en elektronikkonsult med flera Awards i bagaget från tidigare år. Det får priset i kategorin Enterprise.

Ambuman – som produkten heter – kan styra upp till sex träningsdockor. Eleven kopplar med sin dator eller telefon upp sig trådlöst mot träningsdockan och kan på det sättet få upp virtuell patientinformation, eller virtuella defibrillatorer. 

Instruktören kan styra de olika dockorna och får efter lektionen all information från de olika användarna.

Göte Fagerfjäll

– Träningsdockorna ger ett nästan obehagligt levande intryck och skillnaden mellan en korrekt behandling och en felbehandling märks omedelbart, kommenterar Göte Fagerfjäll, medlem i juryn som väljer pristagare.

Studentpriset vanns av ett KTH-lag bestående av Mikael Erneberg, Alex Hedberg och Florian Curinga. När laget tog mikrofonen för att tacka för priset tog det chansen att annonsera efter partners med pengar eller produktionskompetens att kommersialisera sin prisvinnande teknik med.

Den prisade tekniken kallas Evam och är ett varningssystem för utryckningsfordon. Systemet tjuvåker på RDS-kanalen som stöds av i princip i alla bilradioapparater sedan flera år. 

Utryckningsfordonet har en egen sändare som når bilar i närheten, till skillnad från dagens trafikmeddelanden som sänds via rundradionätets basstationer. 

Det finns intelligens i Evam som gör att den sänder lagom starkt beroende på hastighetsbegränsningar och relativa hastigheter.
Studentpriset består av ett resestipendium på 50 000 kronor.

Läs Elektroniktidningens längre presentation av Evam System här (länk)! 

Inbyggnadspriset brukar ha en tredje kategori, Mikro-nano, men i år fanns det helt enkelt inget bidrag med mikro- eller nanoteknik bland de nominerade. 

Utdelningen skedde direkt efter första konferensdagen av Embedded Conference Scandinavia som rullar på av gammal vana på sitt elfte år. 

Priset är äldre. Det delades ut för fjortonde gången. Mässans andra dag har just inletts och den som vill se de 150 bidragen genom åren kan besöka montern som tillhör webbtidningen Elektronik i Norden. Där rullar ett bildspel med 240 bilder från 2003 och fram till idag.

PÅ BILDEN OVAN: Mikael Erneberg, Florian Curinga och Alex Hedberg från KTH, Christian Ward från Prevas och Torben Gravenhorst från Ambu. FOTO: ECS

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)