JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 11 juli 2020 VECKA 28

Längre räckvidd, högre datatakt, större datapaket och dessutom en hänsynsfull relation till andra kommunikationsstandarder som använder det populära 2,4 GHz-bandet. Allt detta finns i version 5 av den nya Bluetoothstandarden.

I veckan låste Bluetooth Special Interest Group (SIG) specifikationen för den nya versionen av kommunikationsstandarden Bluetooth. Version 5 ska bland annat göra det enklare att använda Bluetooth i IoT-tillämpningar.

Om vi börjar med den maximala räckvidden så ökar den ungefär fyra gånger från 50 meter till 200 meter. Det gör det möjligt att täcka exempelvis ett helt hem eller den tillhörande trädgården med ett larmsystem baserat på Bluetooth. 

När det gäller datatakten ökar den från 1 Mbit/s till 2 Mbit/s utan att effektförbrukningen går upp. Snabbare dataöverföring med kort fördröjning är en funktion som efterfrågas i medicintekniska  tillämpningar och säkerhetssystem, enligt Bluetooth SIG.

Att datapaketen blir upp till åtta gånger större uppskattas särskilt av Blåtandsfyrar som skickar samma information om och om igen till andra blåtandsapparater inom hörhhåll. De 31 byte som tidigare var gränsen räckte inte till mycket mer än att skicka ett ID som mottagaren sedan fick matcha mot information i en databas. Med större datapaket finns det utrymme att lägga in sensordata eller andra uppgifter som gör paketen värdefullare för mottagaren.

Blutooth SIG tror att förändringen kommer att driva på utvecklingen så att det finns hundratals miljoner Bluetoothfyrar redan år 2020.

Slutligen finns nya funktioner som ska göra det lättare för Bluetooth att dela frekvensband med wifi och så på sikt även LTE utan att kommunikationen störs. 
 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)