JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg skickar idag ett brev till EU-kommissionen tillsammans med tre ministerkollegor. I brevet protesterar Damberg mot de subventioner som ges till företag som flyttar produktion från exempelvis Sverige till andra EU-länder med lägre löneläge.

– Detta är helt oacceptabelt. Allt fler företag ser nu möjligheter att flytta hem produktion till Sverige. Då ska inte EU tillåta subventioner som gör att mindre konkurrenskraftiga medlemsländer tar svenska jobb och företag, säger ministern i ett pressmeddelande.

I brevet till Margrethe Vestager, kommissionär med ansvar för konkurrens- och statsstödsfrågor, kräver Damberg och ministerkollegorna från Frankrike, Norge och Danmark skärpningar i regelverket för regionalt investeringsstöd som är tillåtet i vissa regioner inom EU.

Kommissionen har under hösten granskat företaget Cargotecs produktionsflytt från småländska Lidhult till Polen och kommit fram till att företaget har fått stöd vid två tillfällen, 2009 och 2014. Enligt det regelverk som gällde då var stödet förenligt med den inre marknaden. Sedan dess har reglerna dock skärpts och stödet skulle ha varit otillåtet om det hade getts idag. 

Men ministrarna vill ha en ytterligare skärpning för att göra det ännu svårare att locka företag över gränserna med hjälp av regionalt investeringsstöd.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)