JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

ECS 2016 RTE visade upp två produkter under inbyggnadsmässan i Kista i november: mjölkmaskiner och blybatte­rier. Företagets eget  bidrag till produkterna bestod exklusivt av mjukvara. För så är det ju – idag kan du vara en del av elektronikindustrin utan att behöva få olja på fingrarna.

Något som däremot överraskade Elektroniktidningen var att båda dessa industriella produkter talade Bluetooth snarare än Zigbee. 

Men särskilt nu sedan den strömsnåla Smart-versionen av protokollet, tycks industrin ha fått upp ögonen för Bluetooth i kapillärnätet.

Ett av RTE:s jobb har varit att ta fram Bluetoothstackar till båda produkterna.

RTE betonade stolt att det var ganska ensamt på mässan om ett visa upp ”riktiga” IoT-system – vilket i RTE:s värld betyder att de går hela vägen från sensor till moln.

Svensk-amerikanska Northstars blybatterier – de kan vara en handfull i en mobilbasstation eller tjogtals i en serverhall – talar Bluetooth Smart med en lokal gateway som i sin tur rapporterar till molnet. Teknikern kan läsa av batteristatusarna på distans och till och med reglera vilka celler som ska användas. Läs mer om Northstarbatterierna här (länk).

DeLaval utrustar sina mjölkmaskiner med sensorer så att det går att läsa av temperatur och annan status. Det ger lantbrukaren en överblick. Och även leverantören, som kan se när delsystemen kan tänkas komma att haverera, och rycka ut i förebyggande syfte. 

En fascinerande insikt är att detta öppnar för idén att sälja mjölkmaskiner som en tjänst.

BILD: Både blybatterier och mjölkmaskiner talar numera Bluetooth.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)