JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Trött på dålig mobiltäckning eller föråldrade Dectsystem utan mobildata? Då kan indiska Omocos lilla basstation vara något för dig. Den fungerar med vanliga standardmobiler och M2M-moduler för GSM och LTE.

– Det som gjort det här möjligt är att PTS öppnat en bit spektrum på 1800 MHz. Först var det för GSM, nu går det att använda även för LTE, säger Mats Nilsson på VNL.

Bandet på 1800 MHz är 5 MHz brett och licensfritt. Vem som helst kan alltså utan att betala köra GSM- och LTE-trafik där. Dock finns en begränsning på uteffekten, man får inte mata in mer än 20 dBm i antennen. 

Omoco är ett dotterbolag till indiska VNL som utvecklar infrastrukturprodukter för mobilnäten. Basstationen, eller Network-In-a-Box som företaget kallar produkten, är stor som en A4-pärm och har hittills använts i glesbebyggda områden med liten eller ingen mobiltäckning i avlägsna delar av Indonesien, Afrika och Latinamerika.

Nu vill företaget sälja in produkten i Europa som en modern ersättare till Dect. Det siktar på större företag eller organisationer i Europa, men även på företag som vill koppla upp maskinerna i en fabrik eller har liknade M2M-tillämpningar.

– Vi letar kunder som vill ha eget privat nätverk för att ha kontroll på nätverksinfrastrukturen. Det kan vara vårdhem, fartyg och stora hotell, säger Vishal Kumar, på VNL.

I den nuvarande versionen använder basstationen GSM och klarar röstsamtal, SMS och datatrafik enligt E-GPRS. I en kommande version ska den uppgraderas till LTE. Produkten finns i tre versioner där den enklaste kostar cirka 7500 dollar och klarar 200 användare på 14 radiokanaler.

Användarna har vanliga, kommersiella mobiler som utrustas med SIM-kort från Omoco.

Även om nätet är privat behöver det inte vara en isolerad ö. Genom att ansluta basstationen till Internet och teckna ett abonnemang med lämplig operatör går det att ringa och surfa som om terminalen var uppkopplad till ett vanligt mobilnät. 

För att visa på möjligheterna har Omoco placerat en enhet i Kista på Urban ICT Arena som studenter och forskare kan experimentera med.

Basstationen täcker större delen av Electrumhuset och delar av Kistagången.
 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus