JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel ska tillverka ARM-processorer åt LG

Intel kommer att låta LG Electronics tillverka ARM-processorer för telefoner i sin nyaste processteknik 10 nm Finfet. Det här är vad som är känt och vad som spekuleras kring vilka ytterligare kunder Intel kan tänkas få – finns Apple bland dem?

Intel släppte nyheten på sitt utvecklarforum IDF igår. På scenen bjöd Intel upp brittiska dödsfienden Arm Holdings, som äger arkitekturen ARM.

– Jag tror att det kommer att kunna göra en stor skillnad i branschen, sade Will Abbey som chefar över Arms konstruktion av IP-kärnor.

LG är Sydkoreas största telefontillverkare efter Samsung, som tillverkar sina egna processorer.

Arm och Intel har vitt skilda affärsmodeller. Intel är ensam tillverkare av sin egen processorarkitektur medan Arm licenserar ARM-kärnor till många tillverkare i ett stort ekosystem.

Intel har offrat många miljarder dollar på att försöka få in sina egna processorer i mobiltelefoner, där ARM idag helt dominerar. Men branschen vill inte sitta i knäet på en ensam leverantör, utan föredrar den öppna ARM-marknaden.

Intels arbete med att få in x86-processorer i mobiler går just nu på sparlåga och dagens nyhet är ytterligare ett exempel på hur företaget satsar på att slå mynt av sin tillverkningskapacitet genom att tillverka processorer åt andra företag.

Ur ARM-ekosystemets perspektiv är Intels erbjudande attraktivt eftersom Intels tillverkningsprocesser länge har legat steget före de kiselsmedjor som normalt tillverkar ARM-processorer.

Avtalen gäller två stycken 64-bitars-cpu:er som Arm ännu inte lanserat. Arm lanserar ofta två kärnor i taget i ett ”big-little”-par där den ena är snabb och den andra snål och de är avsedda att jobba i par.

Intel har tagit fram versioner av dessa två kärnor anpassade för Intels Finfet-process i 10 nm.

Många spekulerar att Apple är en kommande kund för tillverkning hos Intel, men erbjudandet från Intel – idag – gäller tillverkning av dessa två specifika anpassade ARM-kärnor.

Apple, liksom bland annat Qualcomm, utvecklar egna ARM-kärnor och det skulle krävas ett stort anpassningsarbete innan de skulle kunna stoppas in i en Intelfabrik.

Processorn i Iphone7, som väntas presenteras i september, tillverkas i 16 nm av TSMC.

Också nästnästa Iphone-processor sägs enligt tidigare rykten tillverkas av TSMC, och i 10 nm. Detta chip kommer enligt samma rykten att senare få ytterligare en tillverkare, vilket tidigare har förmodats vara Samsung, eftersom Apple tidigare haft de två som dubbla leverantörer.

Enligt andra rykten har Intel tusen anställda som utvecklar LTE-modem åt Apple. Det är i så fall en stark indikation på Apple kan bli en Intelkund även för tillverkningen av cpu:n. Och i och med dagens nyhet kan detta i så fall vara en ARM-cpu, snarare än en Intel Atom.

De första chips som använder Intels 10 nm-teknik kommer att släppas nästa år och det första ARM-chipet ska släppas under fjärde kvartalet. Så om man pusslar samman alla rykten så kommer Apple att hinna före LG till 10 nm.

Intels fabriker tillverkar idag huvudsakligen chips åt Intel, men undantag finns. Achronix, Netronome, Altera och Spreadtrum tillverkar eller kommer att tillverka i 22, 22, 14 respektive 14 nm i Intels fabriker. Intel har dessutom verktygspartnerskap med både Ansys, Cadence, Mentor Graphics och Synopsys, och har den vägen bäddat för än fler kunder.

Det här är inte första gången i modern tid som Intel är inblandad i tillverkningen ARM-processorer. I ett projekt tillsammans med kineiska Rockchip släppte Intel år 2014 processorn XG632 med ARM Cortex A5-dubbelkärna och Intelmodem. Den processorn har hittills tillverkats av TSMC, men planer har funnits på att den senare skulle tillverkas av Intel.

Intels försök att få in x86 i telefoner är inte avbrutet, utan går på sparlåga – om man kan kalla att låta bli att bränna en miljard dollar i kvartalet för att ”spara”. I januari släppte exempelvis nyss nämnda Rockchip en mobilprocessor på en fyrkärnig Intel Atom-processor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)