JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Högt elpris utan vind

Utnyttjar du elmarknaden smart? En ökande andel förnybar el i våra nät ger klara svängningar av elproduktionen och därmed elpriset. Vinnaren är den som köper el timme för timme – vilket alla i Sverige har rätt till. Tipset kommer från Storuman energi.

Sedan oktober 2012 är det möjligt för alla elanvändare att teckna avtal där elförbrukningen mäts per timme. Det betyder att du betalar vad elen kostar när den nyttjas.

– Det här är en av de största och bästa reformerna för svenska elkonsumenter. Tyvärr har reformen inte nått ut till alla, vilket är synd, säger Nils-Gunnar From, vd på elhandelsbolaget Storuman energi i ett pressmeddelande.

Samtidigt ska man komma ihåg att reformen blir intressantare ju mer förnybar energi som adderas i nätet. Just nu är vindproduktionen låg samtidigt som det blivit lite kallare ute. Det leder till lägre export och mer el från vattenkraften som är priskänslig.

Bara idag väntas elpriset svänga mellan lite drygt 27 öre/kWh i natt till 35 öre/kWh runt sex ikväll när många kommer hem och börjar lagar middag. Det gäller i hela Sverige.

Storuman Energis affärsidé är just att dra nytta av det som förnybar elproduktion ger.

– Fluktuationer som de här går att utnyttja för den som har möjligheten att köpa el timme för timme. Det lönar sig alltid att se över sin elaffär, och det är synd att inte alla tar chansen och gör det nu när det är möjligt att göra det, säger Nils-Gunnar From, VD på Storuman Energi.

Nils-Gunnar From har tidigare skrivit en artikel i Elektroniktidningen om hur företaget anser att förnybar energi ändrar villkoren i elnätet. Här kan du läsa den (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)