JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Verkningsgraden hos en bränslecell kan förbättras genom att ljus får stimulera reaktioner på bränslecellens elektroder. Det tror Rise Acreo och startar ett projekt tillsammans med ett skotskt och ett kanadensiskt bränslecellsföretag.

Rise Acreo vill göra bränsleceller effektivare med hjälp av optisk fiber och ljus.

Lars
Norin

– Verkningsgraden hos en bränslecell är markant högre än hos till exempel en förbränningsmotor, men vi vill förbättra den ytterligare genom att leda in ljus för att stimulera reaktioner på bränslecellens elektroder, säger Lars Norin, projektledare hos Rise Acreo.

– Den här tekniken gör också att vi kan använda bränsle av lägre renhetsgrad i bränslecellen, vilket innebär att både tillverkning och drift blir mer kostnadseffektiv.

Skotska Enocell koordinerar. Kanadensiska Hydrogenics medverkar.

Rise Acreo i Hudiksvall bidrar med en specialbyggd specialfiber och simuleringar som ska hitta det optimala mönstret att lägga ut fibern i. Rise ska också ta fram en testrigg för att mäta fördelningen av ljusintensitet i två dimensioner.

Utmaningen är den ljusspridande fibern.

– I vanliga fall strävar vi efter så små ljusförluster som möjligt över hela fiberns längd, medan vi här behöver hitta sätt att tappa av ljus, berättar Lars Norin.

– Samtidigt kommer arbetet att ge oss värdefull kunskap inom ljusspridande fiber; kunskap som kan hitta vitt skilda användningsområden, från rening av miljögifter till cancerbehandling.

Projektet pågår fram till 2019 med pengar från Eureka Eurostars, en europeisk finansiär av små och medelstora företag.

Bränsleceller omvandlar kemisk energi till elektricitet och kan användas till att driva allt från bilar och båtar till att ladda mobiltelefoner. Ett annat tänkbart användningsområde för bränsleceller är som mellanlagring av energi från förnybara energikällor, som alternativ till batterier.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)