JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I närmare ett kvarts sekel har Intel korats till världens största halvledartillverkare. Under lång tid helt ohotad – tills nu. Under årets andra kvartal har sydkoreanska Samsung passerat Intel tack vare den lukrativa minnesverksamheten.

Hela 15,8 miljarder dollar drog Samsung in på sin halvledarverksamhet under årets andra kvartal. Intel hamnade på 14,8 miljarder dollar under samma period. Det är stort, efter alla år som Intel varit ohotad kung inom halvledarbranschen.

Fast egentligen är det ännu mer intressant att titta på vad de två företagen tjänar på sin halvledarverksamhet i nuläget. Under det senaste kvartalet redovisar Intel en vinst motsvarande 3,8 miljarder dollar. Ett helt okej resultat, men extremt blekt jämfört med Samsungs vinst på 7,1 miljarder under samma period.

Analyshuset IC Insight konstaterar detsamma: anledningen till att Samsung passerat Intel har mer att göra med att Samsung tar mark, än att Intel förlorar på sin kant.

Traditionellt har minnesförsäljningen lidit av en extrem konkurrens med kontinuerliga upp- och nedgångar och låga marginaler som följd. På senare år har dock tillverkarledet gallrats ur rejält genom konkurser och uppköp. För fyra år sedan kunde vi till exempel konstatera att det bara finns tre rejäla DRAM-tillverkare kvar på marknaden (länk).

Samsungs framgångsfaktor är delvis ett resultat av detta. Numera dominerar det sydkoreanska företaget inom två gebit: NAND och DRAM. En ökad efterfrågan på dessa minnesvarianter har medfört stigande priser. Enligt DRAMeXchange – som spårar försäljning – har priset på spotmarknaden för NAND stigit med 50 procent och för DRAM med hela 115 procent under de senaste året.

Samtidigt som framgång baserad på komponentbrist kan tyckas osäker – då den lutar sig mot stegrande priser – är flera analyshus överens om att Samsung genom strategisk satsning på teknikutveckling står stadigt vid en jämförelse med sina kvarvarande konkurrenter. Företaget har investerat tiotals miljarder dollar på att utveckla avancerade halvledarprocesser för minnestillverkning och på att skala upp den egna produktionskapaciteten, vilket gjort att det är redo för den väntade explosion av internetanslutna enheter som marknaden tros stå inför.

Hur kampen om halvledartronen utvecklas framöver är osäkert, men analyshus spår att Samsung åtminstone behåller ledartröjan året ut.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)