JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

I ett gemensamt projekt har EU-medlemsstater kontrollerat strålkastare med LED-teknik. Resultatet blev att 47 procent av de totalt 90 testade LED-strålkastarna drogs tillbaka från den europeiska marknaden. I Sverige fick alla testade LED-strålkastare försäljningsförbud.

20 myndigheter i 17 länder har deltagit i projektet som startade i fjol. Från svensk sida är det Elsäkerhetsverket som varit med. Granskningen har omfattat både brister i elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet, EMC. Målet var att tillsammans utvärdera och förbättra både elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet för just denna specifika produktgrupp på EU-marknaden.

Endast var tionde undersökt produkt kunde lämnas utan vidare åtgärder från marknadskontrollmyndigheterna. I Sverige så fick samtliga sex testade LED-strålkastare försäljningsförbud.

– Det här visar tydligt att vi ska kontrollera fler strålkastare under kommande år, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Hannu Mattila vid marknadskontrollmyndigheten Tukes i Finland har varit ledare för EU-projektet som berört två olika lagstiftningar. Han menar att projektet kan ses som framgångsrikt.

– Vi har tagit bort många farliga LED-strålkastare från marknaden och med det blir EU lite säkrare, säger Hannu Mattila i pressmeddelandet.

Hela rapporten finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus