JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt bygger batterifabrik nära blivande litiumgruva

Under mitten av oktober kom beskedet att Northvolts blivande batterifabrik hamnar i Skellefteå, medan utveckling och prototyplina läggs i Västerås. Nu avslöjar svenska Yle att Northvolt för diskussioner med gruvbolaget Keliber, vars mål är att öppna en litiumgruva i centrala Österbotten.

Minst två gånger ska Northvolt ha besökt Karleby stad – som ligger på andra sidan Bottenviken sett från Skellefteå – och gruvbolaget Keliber.

– Ja, vi har träffats, det kan jag bekräfta. Men tyvärr kan jag inte riktigt ge dig några kommentarer i det här skedet, säger Pertti Lamberg, vd på Keliber till Yle.

Samtidigt är det uppenbart att Northvolts Skellefteetablering av en batterifabrik är intressant för Keliber, som vill börja bygga Europas största litiumgruva i finska Kaustby redan nästa år.

I dag finns det en handfull litiumbatterifabriker i Europa, och en handfull är under planering.

Svenska Northvolt är det enda företaget hittills som beslutat att etablera sig i Norden.

Skelleftefabriken ska byggas på ett stort område, på en gånger två kilometer. Tidsplanen är tajt. Byggarbetet är planerat till att börja hösten 2018, fabriken ska köra igång två år senare och de första batterierna ska levereras till kunder 2021. Fullt utbyggd ska fabriken ha 2 500 anställda.

För Keliber är en jättefabrik som tillverkar litiumjonbatterier i Skellefteå goda nyheter.

– Det behövs litium i Europa och vårt projekt har kommit längst, säger Pertti Lamberg till Yle.

Trots att det finns litiumfyndigheter på flera platser i Europa så utvinns det inget litium, utom i mycket liten skala för glasproduktion i Spanien, skriver Yle.

I området kring Kaustby och Karleby säger sig Keliber ha identifierat litiumfyndigheter för 10 år. Totalt handlar det om fyra olika litiumfyndigheter där gruvbolaget planerar att starta dagbrott.

För närvarande slutför Keliber sina provborrningar och tekniska studier. Nästa år planerar bolaget byggstart för sina anläggningar.

För att komma igång behöver Keliber ytterligare 170 miljoner euro.

– Vi ska vara det första bolaget som producerar litium i Europa, konstaterar Pertti Lamberg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)