JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 april 2020 VECKA 14

Kontraktstillverkaren Aros Electronics i Mölndal har ­satsat på en robot för att automatisera hantering av korten som kommer ut från ­avsyningen, AOI:n. Valet föll på en klassisk industrirobot från ABB som är enkel att programmera men behöver skyddsbur.

Aros ställde visserligen inte ut på Productronica men fanns representerade i ASM:s monter som en av företagets samarbetspartners, en så kallad ”smart factory champion”.

Förutom att företaget lagt mycket energi på att effektivisera själva ytmonteringslinan har Aros placerat en robot efter avsyningen av de färdiglödda korten. Beroende på vad det är för kort och om AOI:n hittat något som måste åtgärdas tar roboten kortet och lägger det åt sidan för reparation, plockar in det i en ICT-testare eller skickar det vidare till nästa moment i tillverkningen som kan vara montering av udda komponenter eller programmering.

Roboten plockar också bort det färdigtestade kortet från ICT-testaren och skickar det vidare till nästa moment. Den kan även byta fixturen i testaren när serien är slut och det är dags för en ny produkt.

– Förra veckan kopplade vi ihop roboten med eftermonteringen och selektivlödningen. Skulle vi vilja addera en röntgentestare kan roboten betjäna den också, säger Per-Johan Edgren på Aros Electronics som har fordonsindustrin som en stor kund.

Att företaget valde en industrirobot från ABB och inte en kollaborativ robot som Yumi hänger samman med att industriroboten är lätt att programmera med sina fördefinierade åtgärder. Det kan handla om att ange måtten på kortet, var roboten ska greppa kortet och vart det ska flyttas. Programmeringen görs utan att man behöver stoppa produktionen. 

– Det tar bara några minuter att programmera den med ett nytt kort.
 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)