JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nokia blir först med en liten basstation som kan samexistera med wifi i det licensfria 3,5 GHz-bandet. Därmed blir det lättare att bygga privata LTE-nät.

Nokia är en av två grundare av Multifire Alliance som idag har ett 40-tal medlemmar inklusive Ericsson, Huawei, Intel, Samsung och Qualcomm. Föreningen arbetar för att det ska bli möjligt att använda LTE i licensfria band utan att mobilnätstrafiken slår ut andra användare som exempelvis nyttjar wifi.

Kunderna är framförallt företag som vill koppla upp en fabrik, en hamn eller en gruva. Även fastighetsägare finns i målgruppen. Dessa kan bygga egna nät och sedan sälja kapaciteten.

Enligt en studie av Harbour Research kommer den adresserbara marknaden för privata LTE-nät att vara värd 118,5 miljarder dollar år 2023. Hur stor andel de privata LTE-näten tar återstår att se.

Nokias lanserar nu picobasstationen Flexi Zone MulteFire som inte är större än fyra mjölkpaket och avsedd för både inomhus- och utomhusbruk. Produkten kommer att visas på mobilmässan i Barcelona under vecka nio, och lanseras kommersiell strax efteråt.

Den följer standarden i Multifire 1.0 men går att uppgradera via mjukvara. Datatakten är maximalt 300 Mbit/s. 

Installationen ska vara lika enkel som att sätta upp ett wifi-nät med hjälp av Ethernetkablage för kommunikation och kraftmatning. Dessutom organiserar nätet sig självt vartefter nya basstationer adderas.

Uteffekten är upp till 1 W, den maximala effekten i bandet på 3,5 GHz.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)