JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Göteborgsföretaget Metrum tar in 26 miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen av AI inom elkvalitet. Målet är att kunna förutspå brister och avbrott i elnätet.

– Med nyemissionen kan vi fortsätta att utveckla vår nya instrumentplattform PQX3 som är förberedd för big data och AI samtidigt som vi fokuserar på att vara aktiva på en växande global marknad, säger företagets vd Magnus Andersson i ett pressmeddelande.

Planen är att inom kort dubbla antalet anställda till 30 personer på huvudkontoret i Göteborg samt höja takten på den globala expansionen.

Företaget grundades år 2005 för att utveckla instrument och system som kan mäta och betygssätta elkvaliteten. Resultaten kan dels presenteras lokalt men också rapporteras uppåt i nätet så att till exempel en nätägare med ett antal instrument utplacerade i nätet kan upptäcka eventuella problem. Systemet kan också användas för att i efterhand analysera var störningar uppstått och hur de fortplantats.

Instrumenten uppfyller IEC-standarden 61000-4-30 klass A och finns både för fast installation och i portabla varianter. De kan användas i hela kedjan från enfassystem i enskilda hushåll upp till distributionspunkter där spänningen ligger på 400 kV. 

Typiska parametrar som mäts är ström, spänning, transienta störningar, övertoner och obalans. Kunderna kan välja att mäta enligt en befintlig standard eller så mäter instrumentet enligt en användardefinierad lista. 

För att hålla nere datatrafiken rapporteras normalt sett bara avvikelserna uppåt i kedjan. 

Metrum har över 70 av Sveriges 100 största elnätsbolag som kunder.
 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)