JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FCC godkänner Elon Musks satellit-Internet

För första gången har den amerikanska telemyndigheten FCC beviljat tillstånd att sätta upp ett satellitnät i låg omloppsbana för Internettjänster. Tillståndet går till Elon Musks bolag SpaceX som ska skjuta upp 4425 satelliter och börja erbjuda tjänsten år 2020.

SpaceX startade sitt projekt för satellibaserat Internet i januari 2015. Det heter Starlink och får nu tillstånd att använda Ka- och Ku-frekvensbanden för ändamålet.

SpaceX hade hoppats slippa ett krav på att hälften av satelliterna skulle vara uppskjutna inom sex år och tjänsten igång. Men det säger FCC nej till. Åtminstone tillsvidare – det går att ansöka på nytt.

Konkurrenten Oneweb ville att FCC skulle kräva att SpaceX håller en höjdskillnad på 125 km mellan sin konstellation och den som Oneweb planerar att skjuta upp, för att de inte ska krocka med varandra. Men det vill inte FCC lägga sig i utan överlämnar det åt dem att koordinera med varandra.

Utöver Oneweb och SpaceX planerar även Space Norway och Telesat för Internet via satellit i låg omloppsbana, så kallade NSGO-system (non-geostationary orbit).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)