JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så möter XM Reality AR-vågen

Utökad verklighet håller på att bli nästa stora grej och får starkt stöd i IOS, Android och senast i Microsoft Hololens. Men svenska XM Reality anser sig fortfarande ha ett försprång.

Linköpingsföretaget XM Reality har sålt utökad verklighet i ett decennium för så kallad ”remote guidance” – att låta en expert undersöka ett problem via video, och att ge anvisningar genom att rita i ett lager över videobilden eller att flytta in sin animerade hand i bilden.

Nu börjar det dyka upp appar för remote guidance i såväl iOS som Android, och senast i Microsofts AR-glasögon Hololens. Fast XM Reality känner sig inte hotat.

Johan
Castevall

– Marknaden för vägledning på distans med hjälp av AR är fortfarande under uppbyggnad och att fler bidrar med att hjälpa företag att arbeta smartare tycker vi bara är bra, säger Johan Castevall, vd för XM Reality.

Företaget anser sig ha ett tekniskt försprång. Ett exempel är att ingen konkurrent ännu kan överlagra expertens hand i bild. 

Mixed reality stöds i smarttelefoner

I februari släppte Google programgränssnittet Arcore. Det skapar mixed reality i realtid. I mobilens kamera dyker det upp animerade objekt som ser ut som de faktisk finns i miljön omkring användaren.

Apples motsvarande programgränssnitt för IOS heter Arkit. En kamera-app låter användaren se virtuella IKEA-möbler i sitt hem.


Mixed reality – plötsligt står en livs levande stormtrooper i vardagsrummet. Mobilkameran ljuger. Notera skuggan åt fel håll.

Microsofts mixed reality-glasögon Hololens har ännu inte släppts i konsumentversion.

Konkurrenterna är dessutom plattformsbundna medan XM Reality låter klient och expert välja plattform: smarttelefon, smarta glasögon, surfplatta  – såväl iOS som Android och Windows – och Windows-laptops.

Huvudprodukten för XM Reality är programvaran. Men de fysiska cyberglasögon som var den ursprungliga produkten finns kvar.

– De togs fram i en tid när det inte fanns bra alternativ på marknaden. Telefonerna hade inte den datakraft de har idag och smarta glasögon var i sin linda. Vi har kvar våra egna glasögon för de kunder som önskar använda dem.

Det kan vara smidigt att göra remote guidance i cyberglasögon, med händerna fria. Och XM har sett till att portera sig ordentligt till Android-brillorna ODG och Vuzix, som båda har inbyggd kamera.

– Allteftersom smarta glasögon blir bättre och bättre kommer vi att addera de bästa och erbjuda våra kunder. Vi letar hela tiden efter bra alternativ. Vi ser att individer har olika preferenser när det gäller smarta glasögon på samma sätt som med mobiltelefoner. Vissa gillar iPhone, andra Samsung och så vidare.

Hololens är dock inte ett alternativ som XM Reality stöder.

– De är förträffliga glasögon för AR, men de lämpar sig inte för vårt användningsfall av Remote Guidance.

Skillnaden är att Hololens placerar ut virtuella fysiska objekt i miljön kring användaren – det kallas mixed reality – medan XM Realitys modell är att låta det som projiceras sväva i en fast position framför användaren och följa med huvudvridningen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)