JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första kompletta 5G-standarden klubbad

Sent i går kväll lokal tid antogs Release 15 5G av branschorganisationen 3GPP i La Jolla på USA:s västkust. Därmed finns en komplett 5G-standard.

Det var i december förra året som den första versionen av 5G-standarden klubbades, även kallad 5G New Radio (NR). Den baseras dock på delar av dagens LTE-teknik, närmare bestämt core-nätet. Det ger vissa begränsningar i funktionaliteten, bland annat längre fördröjningar.

Över 800 personer har deltagit i 3GPP:s arbetsmöte i La Jolla för att ta fram den nya versionen, 5G Standalone (SA), som inte nyttjar någon del av dagens LTE-teknik. Länk till pressmeddelandet.

Redan i slutet av året kommer de första 5G-näten att rullas ut. Det handlar om fasta bredbandsuppkopplingar i USA med 5G-teknik. 

Exakt när de första 5G-mobilerna ser dagens ljus är lite oklart, troligen händer det först nästa år. Däremot kan det mycket väl lanseras 5G-donglar redan i år. Kina, Sydkorea och Japan ser ut att bli först men även i USA är intresset stort.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus