JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Barkarby får självkörande bussar

De självkörande bussar som testades i Kista i våras har nu målats röda och flyttats till Barkarby där de ska utgöra en del av den ordinarie SL-trafiken, rapporterar SVT.

I Kista körde de små elbussarna som tar upp till tolv personer mellan Kista galleria och hotellet Victoria Tower. I Barkarby ska de tre bussarna trafikera en kortare sträcka inne i Barkarbystaden. Busslinjen är 549 för den som vill åka med.

SVT uppger att Barkarbystaden är norra Europas största stadsutvecklingsområde där vägar och annan infrastruktur nyanläggs. Det innebär att vägarna kan anpassas utifrån konceptet med självkörande bussar.

Bussarna går mellan Stora torget och Barkarby Handelsplats, vid Kaptensvägen. Hållplatser finns också vid Löjtnantsgränd och Korpralsvägen.

Hastigheten blir densamma som i Kista, maximalt 15 km/h. Dessutom finns en bussvärd ombord, som kan ingripa om det uppstår problem.

– Bussar och teknik är utvecklat och levererat av EasyMile och sedan har vi ett gemensam samarbete kring systemutveckling och hur tekniken kommer till verklig nytta i kollektivtrafiken, förklarar David Erixson på Nobina för Elektroniktidningen.

Bussen går veckodagar mellan 06.30 och 09.30 samt 13.00 till 19.30. Dessutom dagtid på lördagar. Du behöver  ett SL-kort för att åka med.

Under nästa år tas ytterligare tre bussar i drift, om allt går bra.

Möjlighet finns sedan under 2019 att utöka till sex självkörande minibussar som trafikerar mellan nybyggda bostadskvarter, Herrestaskolan och Stora Torget. En förlängning av linjen planeras också, upp mot handelsplatsen och Ikea.

Easymiles grundades 2014 i Toulouse men har också kontor i Denver (USA), Berlin (Tyskland), Melbourne (Australien) och Singapore. Företaget har expertis inom bland annat robotik, datorseende och fordon vilket används för att utveckla system för självkörande fordon.

Den självkörande bussen EZ10 finns i 20 länder runt om i världen. I ägarlistan finns bland annat Alstom och Continental.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)