JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trump sabbar Kinas DRAM-fabb

Om du inte vill stöta dig med USA ska du sluta leverera utrustning eller material till den DRAM-fabrik som JHICC är i färd med att bygga i Jinjiang. Enligt USA ägnar sig JHICC åt att äventyra komponentförsörjningen för USA:s militära system.

USA säger också att ”JHICC löper en signifikant risk att bli involverad i aktiviteter som står i strid med USA:s nationella säkehetsintressen”.

JHICC (Fujian Jin Hua Integrated Circuit) får från och med nu varken köpa komponenter, mjukvara eller teknisk utrustning från amerikanska företag utan särskilt tillstånd.

USA:s regering har enligt den amerikanska nyhetskanalen CNN inte närmare angett hur hotet från JHICC ser ut. CNN föreslår att  åtgärden är kopplad till det pågående handelskriget mellan Kina och USA.

En existerande fnurra på tråden är att JHICC tillsammans med UMC befinner sig i en konflikt kring intellektuella rättigheter med den amerikanska minnestillverkaren Micron. 

Den senare stämmer sedan december de förra för industrispionage. Två tidigare Micron-anställda ska ha tagit med sig kopior av Microns tillverkningsprocess till sin nya arbetsgivare UMC.

UMC nekar. 

– När ett utländskt företag engarerar sig i verksamheter som står i strid med våra nationella säkerhetsintressen, så vidtar vi starka åtgärder för att skydda vår nationella säkerhet, säger det amerikanska handelsdepartementets sekreterare.

– Åtgärderna kommer att begränsa företagets förmåga att hota fösörjningskedjan för baskomponenter i våra militär system.

Kina har stora förhoppningar på JHICC:s DRAM-fabrik i Jinjiang. Den är en del av landets plan på att bli självförsörjade på digitalteknik till år 2025. 

Fabriken kostar kring 48 miljarder kronor att bygga och ska initialt tillverka 60 000 DRAM-kiselskivor per månad.  Planen har varit att inleda tillverkningen under detta  kvartal.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus