JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ÅAC och Ball satsar gemensamt

New Space-boomen attraherar Uppsalaföretaget ÅAC Microtec, som nu ingått samarbete med amerikanska Ball Aerospace. Tillsammans vill de skapa attraktiva småsatellitkoncept.

Småsatelliter har en annan kostnadsbild än den traditionella rymdsektorn, som domineras av stora institutionella organisationer såsom amerikanska Nasa och europeiska Esa.

Den lägre kostnaden attraherar allt fler. Samtidigt är användarna inte beredda att tappa för mycket i prestanda.

– Även om kunderna satsar på småsatelliter vill de inte förlora i förmåga - med den sammanlagda kompetensen hos Ball Aerospace och ÅAC kan vi tillgodose dessa kundbehov, säger Debra Facktor, ansvarig för strategi på Ball Aerospace i ett pressmeddelande.

För ett knappt år sedan köpte ÅAC det skotska företaget Clyde Space, som är en central del i det aktuella samarbetet.

Innan köpet var Clyde Space, likt ÅAC, specialiserat på mindre satelliter. Företaget hade framför allt utvecklat satelliter av typen Cubesat, som i sin minsta form inte är större än 10×10×10 cm. Genom att kombinera sådana enhetskuber kan även större satelliter byggas.

Numera är Clyde Space ett helägt dotterbolag med namnet AAC Clyde.

Inom området småsatelliter kompletterar AAC Clyde och Ball Aerospace varandra. AAC Clyde har satelliter från 1 till 50 kg, medan Ball har en skalbar satellitplattform kring vilken det går att skapa satelliter i ett stort antal storlekar och vikter.

– Samarbete med Ball Aerospace hjälper oss att bygga ett erfaret team med kompletterande erbjudanden i USA och globalt, säger Brent Abbott, vd för AAC Microtec North America i pressmeddelandet.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus