JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svenska Sivers IMA ska tillsammans med nederländska Ampleon utveckla ett millimetervågschip för 5G-basstationer. Ampleon satsar 3,5 miljoner kronor i utvecklingsarbetet som ska vara klart under nästa år.

Kistabaserade Sivers IMA har redan samarbetat med Ampleon – som bland annat utvecklar effektförstärkare (PA) – inom 5G under några år. För ett år sedan drog de två igång ett 5G-konsortium, som sedan dess utökats med ytterligare några deltagare däribland den japanska antennspecialisten Fujikura.

Inom konsortiet har samarbetet med Ampleon resulterat i ett transceiverchip för 5G på 28 GHz. Chipet är nu redo att börja testas av kunder. Chipet kan användas i småceller och i abonnentutrustning för fast trådlösa access, men även andra användarfall.

– Nu har vi även kommit överens med Ampleon om att ta itu med efterfrågan från de största OEM-tillverkarna, för att erbjuda dem en lösning för 5G-basstationer, säger Anders Storm, vd för Sivers IMA Holding, i ett pressmeddelande.

Den nya millimetervågskretsen ska utvecklas gemensamt, men Ampleon finansierar delar av Sivers IMA:s arbete med cirka 3,5 miljoner kronor.

Planen är att chipet ska vara klart att släppas på marknaden mot slutet av 2019. Då får Ampleon huvudansvaret för att sälja chipet till de största OEM-företagen. Det nederländska företaget har redan idag god kontakt med dessa genom sin portfölj av kraftkomponenter till basstationer för 4G och 5G.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)