Lundabolaget Spectracure får cirka 5 miljoner kronor genom EU:s Eurostarsprogram. Pengarna ska användas för att vidareutveckla ett bildstyrningssystem som ska bädda för högre precision vid cancerbehandling.
Spectracure – bildat 2003 – har sina rötter i forskning på LTH och Lunds universitet. Företaget utvecklar en cancerbehandling där optiska fiber leder laserljus till en tumör i kroppen. Behandlingen kombineras med ett fotoreaktivt läkemedel.
Nu har det svenska företaget fått ett utvecklingsbidrag på runt fem miljoner kronor genom EU för att vidareutveckla det bildstyrningssystem som används vid cancerbehandlingen. Projektet ska genomföras tillsammans med tyska Medcom, som fått ett liknande ett EU-bidrag.
Medcom är världsledande inom bildbaserad styrning av minimalinvasiva ingrepp för diagnostik och behandling. Företaget har bland annat Hitachi Medical Systems och Elekta som kunder.
De två har samarbetat sedan tidigare. Nu är tanken att Lundaföretaget ska kunna dra nytta av den mycket höga precision som Medcoms avancerade bildbehandling och nålstyrning ger.
Spectracure använder ultraljudsavbildning för att kunna placera ut nålar med optiska fibrer. Kan detta ske med ännu högre precision räknar företaget med att tiden för behandlingen ska kunna minskas kraftigt – något som både bäddar för acceptans för behandlingsmetoden och minskade kostnader inom sjukvården.
– Vår ansökan rankades tolv av över 300 kvalificerade ansökningar. Att Eurostarsbidraget beviljas är en kvalitetsstämpel för Spectracure, både ur teknisk, medicinsk och kommersiell synvinkel, konstaterar Johannes Swartling, teknikchef på Spectracures i ett pressmeddelande.