JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Danska banverket stoppar Huawei

I november skrev det danska banverket ett sexårigt kontrakt med systemintegratören Netnordic om att uppgradera fibernätet med utrustning från Huawei. I fredags annulleras kontraktet med hänvisning till att det saknades säkerhetskrav i upphandlingen, skriver danska Politiken.

Allt fler länder ifrågasätter om det går att lita på Huawei eller om den kinesiska staten agerar i bakgrunden och har egna bakdörrar. Senast i raden är danska banverket vars fiberoptiska nät skulle uppgraderas med utrustning från den kinesiska leverantören.

Banverkets nät anses vara en del av den säkerhetskritiska infrastrukturen i Danmark eftersom det bland annat används för att styra tågtrafiken.

Den officiella anledningen till att kontraktet annullerats är dock att det saknats krav på cybersäkerhet i upphandlingen, skriver Politiken (länk).

Enligt tidningen är det första gången Huawei stoppats i Danmark med hänvisning till säkerhetsaspekten. I Folketinget har Socialistisk Folkeparti och Dansk Folkeparti krävt att Huawei ska uteslutas vid upphandling av de kommande 5G-näten. Idag är företaget en tung leverantör till operatören TDC.

Foto: Morten Haagensen

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)