I slutet av december kunde Lora Alliance, organisationen bakom den smalbandiga och yttäckande IoT-standarden Lorawan, färglägga det hundrade landet i sin täckningskarta.
Det finns idag över 100 operatörer som byggt Loranät. En del av dessa är dessutom verksamma i flera länder. Utbyggnaden har accelererat på senare tid, Lora Alliance rapporterar att antalet nät ökade med 60 procent i fjol.
Det finns dock inga siffror på hur stor yta eller befolkning näten täcker. Ett av få undantag är den franska operatören Orange som uppger att företagets Loranät finns i 30 000 franska städer och täcker 95 procent av befolkningen i städerna.
I ett Lora-nät pratar alla noder direkt med basstationerna som i sin tur är kopplade till Internet. Ändnoderna kan dynamiskt variera datatakten från 0,25 till 11 kbit/s vilket påverkar räckvidden. Teoretiskt kan den bli över 15 km och noderna kan klara sig i tio år utan att byta batteri.
Data är krypterat från sensor till slutanvändare, inte heller operatören ser kundens data.
En ny funktion som specificerades i fjol är möjligheten att uppdatera firmware i noderna via radion, en process som kan ta fem till tio minuter. En annan sak som är på gång är möjligheten till roaming, att byta operatör om man kan förhandla sig till ett bättre avtal. Specifikationen är klar men det återstår för operatörerna att lösa en del tekniska och ekonomiska detaljer innan det blir praktiskt användbart.