JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

De två svenska fordonstillverkarna Nevs och Koenigsegg Automotive ingår ett partnerskap. Den tidigare Saab-tillverkaren köper 20 procent av Koenigsegg för drygt 1,5 miljard kronor. Tillsammans bildar de ett nytt utvecklingsföretag, vilket kan leda till nya modeller från Koenigsegg tillverkade i Trollhättan.

Sportbilstillverkaren Koenigsegg och elbilstillverkaren Nevs har ett samarbete sedan tidigare, som nu fördjupas rejält: dels köper Nevs 20 procent av Koenigsegg, dels bildar de två ett utvecklingsföretag som till 65 procent ägs av Nevs. I det senare investerar Nevs dessutom cirka 1,4 miljarder kronor.

Syftet med partnerskapet är att tillsammans utveckla el- och hybridbilar. Elbilstillverkaren Nevs äger idag fabriker i både Trollhättan och Kina. Nu ryktas det om att det samägda bolaget ska bana väg för produktion i Trollhättan. För Koenigseggs del kan det innebära en mindre serieproduktion av en ny modell.

På ett vis kan miljardaffären ses som att cirkeln är på väg att sluta sig. För cirka tio år sedan var Koenigsegg intresserat av Saab, men affären gick i stöpet och Saab gick i konkurs i december 2011. Istället köpte Nevs konkursboet, men nu möts Koenigsegg och ”Saab” igen genom Nevs.

Foto: Koenigsegg

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)