JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skånsk radarsensor ser bättre med linser

Linser som fokuserar signalstyrkan med mer än fyra gånger är vad Lundaföretaget Acconeer planerar att lansera som tillbehör till sin minimala och energisnål radarkrets. Därmed kan företaget mäta millimeterprecist på betydligt längre avstånd än tidigare.

Acconeer har utvecklat en liten radarkrets som numera tillverkas i CMOS hos Globalfoundries i Singapore. Den mäter avstånd upp till två meter och har en utbredning på 80 grader i horisontell riktning samt 40 grader vertikal riktning.

Närmast planerar företaget att lansera dielektriska linser, så kallade Fresnellinser. Med hjälp av sådana linser går det att fokusera strålen till cirka 12 grader i både horisontell och vertikal riktning, vilket ökar signalstyrkan hos den egna sensorn rejält.

– Detta innebär att sensorn kan detektera en människa på upp till fem meters håll istället för två och mäta nivåer i en tank på upp till tio meters avstånd, säger Mikael Rosenhed, ansvarig för produktledning på Acconeer i ett pressmeddelande.

Fördelen med dielektriska linser är att de är enkla och billiga att tillverka – och det går att skapa i stort sätt det radieringsmönster man vill utan att påverka sensorns effektförbrukning.

Under årets andra kvartal planerar Acconeer att börja sälja två typer av linser hos Digi-Key, som även säljer företagets radarkretsar.

Acconeers teknik är sprungen ur ett forskningsprojekt vid Lunds universitet som studerade III-V-material.

Här kan du läsa en längre artikel om företaget och dess kretsar (länk).

Ingressbild: Linserna som ska säljas är ännu inte tillverkade. Bilden i ingressen visar en lins i 3D-utskrift.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)